• Kontakt
PREHOD,d.o.o.
Smledniška cesta 64 a
4000 Kranj

T  +386 (0)4 281 03 00
F  +386 (0)4 281 03 04
E  prehod@prehod.si

Lesene terase na Facebook-u

Uporabna kakovost je po naših kriterijih tista kakovost, ki uporabniku pomeni zadovoljstvo in in mu ne povzroča neugodja...več
 • Kje smo
 • KDO SMO
 • DELOVNI ČAS
  PRODAJNEGA SALONA

  PONEDELJEK ZAPRTO  
  TOREK 9:00-19:00  
  SREDA 9:00-19:00  
  ČETRTEK 9:00-19:00  
  PETEK 9:00-19:00  
  SOBOTA 9:00-13:00  
 • SVETOVANJE
  V PRODAJNEM SALONU
  SREDA DO petek
  od 15.00 do 19.00
  SOBOTA
  OD 9.00 DO 13.00
 • svetovanje
  PO DOGOVORU
  T: 040-623-352
  E: prehod@prehod.si
 • DELOVNI ČAS
  PISARNE PREHOD
  PONEDELJEK-PETEK
  od 9.00 do 16.00

PARKET IZ TIKOVINE IN DRUGIH VRST LESA

Parket, ladijski pod, tehno parket ali industrijski parket, navtični parket

Les se zaradi svoje lepote, trajnosti in dobrih bivalnih lastnosti že stoletja uporablja za oblaganje tal. Tudi po daljšem času je njegov naravni izgled mogoče obnoviti in je zato primeren tako za stanovanjske kakor tudi za poslovne prostore.

Klasični parket

Klasični parket se lahko uporablja za vse vrste prostorov. Široka ponudba različnih eksotičnih in zelo trdih vrst lesa je področje uporabe močno povečala, saj so nekatere vrste, kot je na primer ipe, omogočile uporabo tudi za močno obremenjene tlake, ne da bi tvegali poškodbe površine. Klasični parket iz boljših vrst lesa je praviloma tanjši, od 10 do 15 mm, redko do 18 mm, še posebej zaradi boljše izkoriščenosti dragocene surovine.

Parket ima običajno pero in utor, lahko je tudi brez njih (lam parket). Zgornji rob parketa je lahko oster ali posnet pod kotom 45o. Tanjše vrste parketa je potrebno zalepiti, debelejše vrste parketa so večinoma položene montažno. Širine lamel so od 75 mm do 90 mm, dolžine od 60 cm do 1500 mm. Najbolj iskane vrste parketa so iz tikovine vseh profilov, iz lesov ipe, wenge, pynkado in merbau.

Parket iz zelo cenjenega lesa merbau, merbau les
Parket iz zelo cenjenega lesa merbau

Ladijski pod

Ladijski pod je najbolj tradicionalna vrsta lesene talne obloge. Lamele imajo praviloma pero in utor in imajo v primerjavi s parketom večjo debelino, širino in dolžino (do 21 mm, 200 mm, 4000 mm). Ladijski podi se vedno dobavljajo po naročilu v vnaprej določenih dimenzijah. Robovi lamel so posneti pod kotom 45°.

Ladiski pod, parket iz tikovine, tikov les
Ladiski pod, parket iz tikovine

Tehno parket (industrijski parket)

Tehno parket oziroma industrijski parket je sestavljen parket iz majhnih lamel (14 x 14 ali 15 x 15 mm), sestavljen v posamezne sklope, s po 20 do 30 medsebojno povezanih lamel. Tehno (industrijski) parket je lahko zelo zanimiv zaradi svoje strukture in posebnega videza v prostoru, predvsem pa zaradi ugodne cene. Tehno parket je primeren tudi za velike in bolj obremenjene površine ter predvsem za poslovne prostore. Za poslovne prostore je še posebej primeren, ker je parket izdelan iz trdih tropskih vrst lesa. Ozke deščice tehno parketa namreč zagotavljajo visoko dimenzijsko stabilnost in odpornost na obrabo. Tehno (industrijski) parket omogoča tudi večkratno obnavljanje površine..

Tehno industrijski parket iz lesa venge, wenge les
Tehno, oziroma industrijski parket iz lesa venge

Tehno industrijski parket iz lesa pinkado, pynkado les
Tehno, oziroma industrijski parket iz lesa pynkado


Tehno parket lahko dobavimo iz naslednjih vrst lesa:

 • Burmanski tik 14 x 220 x 308 mm
 • Wenge 14 x 220 x 308 mm
 • Pynkado 15 x 220 x 330 mm
 • Ameriški oreh 15 x 220 x 330 mm

POGOSTA VPRAŠANJA V ZVEZI Z LESENIMI TALNIMI OBLOGAMI

 1. Vprašanje: Ali lahko položim parket tudi v kopalnico in kakšna vrsta lesa bi ustrezala?
  V kopalnici lahko položite parket iz tikovine z navtično izvedbo profila lamel ali klasično obliko lamel s peresom in utorom. Parket mora bili le pravilno položen, da zaradi vlage v prostoru ne bi prišlo do deformacij. Pri talnem gretju je potrebno upoštevati še dodatna pravila o postopku polaganja.
 2. Vprašanje: Kako naj zagotovim, da se v leseni talni oblogi čez čas ne pojavijo špranje?
  Lesene talne obloge morajo ob polaganju imeti prostoru ustrezno stopnjo vlažnosti. Krčenje in raztezanje lesa je namreč odvisno prav od vlage v prostoru. Če položite les, ki ima večjo vlažnost, se bo ta po določenem času skrčil in pojavile se bodo špranje. Te bodo tem večje, čim večja bo širina posameznih lamel. Do špranj pride tudi v primeru, da je ob polaganju vlažnost lesa prilagojena, vendar se v določenih obdobjih močno spremeni.
 3. Vprašanje: Ali lahko uporabim parket v prostoru s talnim ogrevanjem?
  V prostoru s talnim ogrevanjem lahko uporabite parket iz tikovine, vendar je priporočljivo, da njegova debelina ne presega 10 mm, izjemoma nekoliko več. Bistvenega pomena za take prostore je polaganje po predpisanem postopku za ogrevana tla.
 4. Vsa vprašanja

Želim postaviti novo vprašanje

Prosimo, da vprašanje zastavite preko naslednje povezave: Novo vprašanje