• Kontakt
PREHOD,d.o.o.
Smledniška cesta 64 a
4000 Kranj

T  +386 (0)4 281 03 00
F  +386 (0)4 281 03 04
E  prehod@prehod.si

Lesene terase na Facebook-u

Uporabna kakovost je po naših kriterijih tista kakovost, ki uporabniku pomeni zadovoljstvo in in mu ne povzroča neugodja...več
 • Kje smo
 • KDO SMO
 • DELOVNI ČAS
  PRODAJNEGA SALONA

  PONEDELJEK ZAPRTO  
  TOREK 9:00-19:00  
  SREDA 9:00-19:00  
  ČETRTEK 9:00-19:00  
  PETEK 9:00-19:00  
  SOBOTA 9:00-13:00  
 • SVETOVANJE
  V PRODAJNEM SALONU
  SREDA DO petek
  od 15.00 do 19.00
  SOBOTA
  OD 9.00 DO 13.00
 • svetovanje
  PO DOGOVORU
  T: 040-623-352
  E: prehod@prehod.si
 • DELOVNI ČAS
  PISARNE PREHOD
  PONEDELJEK-PETEK
  od 9.00 do 16.00

TEAK, TIKOVINA, TIKOV LES

Tikovina zaradi svoje izjemne kakovosti zagotavlja dolgoročno zadovoljstvo uporabnika, še posebej v zunanjem okolju.

Tikov les se predvsem uporablja za najbolj kakovostno vrtno pohištvo, za izdelavo teras iz tikovine in navtičnih tikovih tlakov.

Tikov les je edini dolgo poznan les, o katerem natančno vemo, kakšna je njegova uporabnost, odpornost in trajnost v zunanjem okolju. Tikov les zagotavlja popolno zadovoljstvo, kjerkoli ga uporabite, za zunanje tlake, obloge ali vrtno pohištvo.

Trajnost tikovine je znana že stoletja. Tikovina je edinstven les, ki vzdrži grobe spremembe klimatskih pogojev, morsko vodo, sončno pripeko in drugo ter zaradi tega ne poka, se ne cepi in ne zvija. O njegovih lastnostih priča tudi to, da so leseni tlaki iz ladje Titanik, ki se je potopila 15. aprila 1912, povsem enake kakovosti kot takrat, ko je bila zgrajena.

Tikov les spada med tiste vzhodnoazijske vrste lesa, ki jih poznamo najdlje. Izhaja iz naravnih gozdov Mjanmara (Burme) in Tajske, naravni les imata v omejenih količinah le še Laos in Indija. Tikovina naravnega izvora je najboljša, ker je stara in vsebuje veliko količino olja. Tudi izbor lesa naravnega izvora je večji, predvsem kar zadeva njegove dimenzije. Najboljši profili lesa morajo biti četrtinsko rezani, tako da ima les čim bolj enakomerno strukturo in pravilen potek letnic. Področja sečnje tikovine, ki je pod nadzorom mednarodnih institucij in organov držav, od koder teak izvira, se tudi ponovno pogozdujejo.

Teak, tikov les, burma teak, naravnega izvora z visoko vsebnostjo olja
Tikov les iz Burme, naravnega izvora in z visoko vsebnostjo olja

Iz Indonezije in še nekaterih drugih držav, kjer so v novejšem času pričeli z gojenjem tikovih dreves na plantažah (druge države jugovzhodne Azije, Afrike in srednje ter južne Amerike) izhaja tikov les plantažnega izvora. Plantažni tik raste hitreje, njegova gostota je približno 30 % manjša, prav tako tudi vsebnost olja, predvsem zaradi sečnje mlajših dreves. Praviloma mora tikovo drevo doseči starost vsaj 60 let, da je njegov les primeren za zunanjo uporabo. Na kvaliteto lesa vpliva tudi njegovo poreklo, vendar natančnih podatkov o tem trenutno ni na razpolago.
Skladno z izvorom in poreklom lesa se tudi njegova cena močno razlikuje. Najboljše vrste tikovine dosegajo ceno med 7.500 € in 12.000 € na m3 lesa, plantažno tikovino pa je na trgu mogoče dobiti že za 3.000 €. V navedenem območju je cena odvisna od dimenzij lesa in izbranega razreza. Običajni profili žaganega lesa so naslednji:
 • deske 27 mm debeline, širine do 154 mm in več, dolžine 1830 mm in več
 • plohi 40, 53, 80 mm debeline, širine do 154 mm in več, dolžine 1830 mm in več
 • prizme 193, 154 mm debeline, širine do 154 mm in več, dolžine 1830 mm in več


Žagan tikov les, rezan tikov les, deske, plohi, prizme, trami, grede
Žagan tikov les, deske, plohi, prizme, grede

Končni proizvodi, ki jih uporabljamo za izdelavo teras iz tikovine so izdelani iz zgornjih profilov, deske debeline 22 mm in širine 96 oziroma 140 mm, ladijski tlaki so lahko enakih dimenzij in dodatno še debeline 8 mm ter širine 41 oziroma 90 mm, parket ima lahko različne dimenzije, prav tako tudi industrijski parket, ladijske panelne plošče, debelejše panelne plošče za pohištvene elemente in razni drugi profili za notranjo uporabo.

Nasad mladih tikovih dreves, obnova naravnega okolja
Nasad mladih tikovih dreves, namenjen za obnovo naravnega okolja.

Botanično ime: Tectona Grandis, družina Verbenacee
Druga imena: Burma-teak, Siam-teak, Djati, Kyun, Teca, itd.

Tikovina, tikov les, videz naravnega lesa z visoko vsebnostjo olja
Tikovina, videz naravnega lesa z visoko vsebnostjo olja


Svež tikov les je zelenkasto rumene barve, po sušenju postane rumeno rjav do temno rjav. Opazne so od 2 do 8 mm široke temno rjave ali črne črte. Burmanska in tajska tikovina je vedno temnejše, indonezijska svetlejše barve.
Osnovne lastnosti tikovega lesa:
Teža (svež les): 1000 kg/m3
Teža (zračno sušen): 750 kg/m3
Teža (umetno sušen): 620 kg/m3
Tlačna trdnost: 60 N/mm2
Upogibna trdnost: 105 N/mm2
Trajnost: 50 let in več z dokazano uporabno dobo.

Terasa v Ljubljani, tikovina burmanskega izvora
Terasa v Ljubljani, izdelana iz tikovine burmanskega izvora.


Opozorilo: Na trgu se ime teak pojavlja tudi pri drugih tiku podobnih vrstah lesa (na primer les cumaru nekateri imenujejo južnoameriški tik) z namenom, da bi zanje dosegli višjo vrednost, prav tako je lahko napačno navedeno poreklo tikovine. Zaupanje v dobavitelja je pri tem ključnega pomena.
Tikov les in tlake za terase nam dobavlja priznan proizvajalec z dolgoletnimi izkušnjami, ki zagotavlja prvo kvaliteto lesa, sušenega po pravilnem postopku ter brez razpok in drugih napak.

Les, iz katerega so izdelani naši izdelki, prihaja iz dobro vzdrževanih gozdov in ima certifikat, da je pridelan v skladu s pravili FSC (Forest Stewardship Council).

Teak, hlodovina s certifikatom FSC
Teak, hlodovina s certifikatom FSC

Dodatne informacije o tikovini

Izdelava terase iz tikovine Terase iz tikovine
Lesena terasa iz tikovine združuje izjemno kakovost lesa, trajnost in prijeten občutek bivanja. Je ekskluzivna v vseh pogledih. Različne možnosti izdelave terase.
space
Lepljena lesena terasa teak, Prehod Kranj Navtični tikov tlak
Izdelava navtičnega tikovega tlaka z uporabo podnic, parketa in panelnih plošč različnih dimenzij, montažni ali lepljeni.
Razlike med polaganjem notranji, ogrevanih in zunanjih navtičnih tlakov.

space
Rezan tikov les, plohi, deske, grede in prizme, panelne plošče Tikov les (teak, tikovina)
Rezan tikov les (tikovi plohi, deske, tikove grede in prizme ter tikove panelne plošče)
Široka izbira dimenzij tikovega lesa prvega kakovostnega razreda, Tikove panelne plošče, Navtične (ladijske) panelne plošče, Industrijski parket iz tikovine, iz lesa wenge in pynkado
.


POGOSTA VPRAŠANJA V ZVEZI Z LESENIMI TERASAMI

 1. Vprašanje: Ali je tikovina zares toliko boljša od ostalih vrst lesa za zunanjo uporabo?
  Leseno teraso, ki je izdelana iz kakovostne vrste lesa ni potrebno oljiti, ker s tem ne bi podaljšali njegove trajnosti. Z oljenjem dosežete le to, da les kljub izpostavljenosti vremenu terasa zadrži svojo osnovno naravno barvo. Oljenje je potrebno občasno obnavljati, predvidoma vsaj enkrat letno. hitrih vremenskih spremembah prihaja do razpok v lesu in posledično do cepljenja lesa. Če se že odločite za oljenje, potem priporočamo edino uporabo avstralskega lesnega olja »Cabots Clear Australian Timber Oil«. Ob tem opozarjamo na pravilen postopek oljenja podnic terase.
  Lesene terase – Čiščenje in vzdrževanje teras (Čiščenje teras, oljenje, obnavljanje naravnega videza lesa)

 2. Vprašanje: Kako naj ločim dobro tikovino od slabe?
  Na pogled je včasih dobro tikovino težko ločiti od slabše. Pred sečnjo mora biti drevo staro vsaj 60 let, da ima les ustrezno kakovost, kar se ne opazi. Druga razlika je v tem, da je plantažna tikovina iz hitreje rastočih dreves in praviloma raste v drugačnem okolju in pri drugačnih pogojih. Plantažni teak je zaradi tega približno 30% lažji in z manjšo vsebnostjo olja. Najboljša je četrtinsko rezana tikovina, pri kateri letnice potekajo izrazito enakomerno. Deformacije takega lesa so minimalne, zaradi tega se največ uporablja v navtični industriji, kjer so obremenitve lesa najbolj neugodne.
  Žagan tikov les, teak, tikovina) (Tikovina, teak, žagan tikov les), Teak, tikov les, tikovina) (Tikovina, teak, les za zunanjo uporabo)

 3. Vprašanje: Kakšna je trajnost terase iz tikovine?
  Trajnost tikovine je znana že stoletja. O njegovi trajnosti priča tudi to, da so leseni tlaki iz ladje Titanik, ki se je potopila 15. aprila 1912, povsem enake kakovosti kot takrat, ko je bila zgrajena.
  Lesene terase – Terase iz tikovine (Izdelava lesenih teras iz tikovine), Teak, tikov les, tikovina) (Tikovina, teak, žagan tikov les)

 4. Vsa vprašanja

Želim postaviti novo vprašanje

Prosimo, da vprašanje zastavite preko naslednje povezave: Novo vprašanje