• Kontakt
PREHOD,d.o.o.
Smledniška cesta 64 a
4000 Kranj

T  +386 (0)4 281 03 00
F  +386 (0)4 281 03 04
E  prehod@prehod.si

Lesene terase na Facebook-u

Uporabna kakovost je po naših kriterijih tista kakovost, ki uporabniku pomeni zadovoljstvo in in mu ne povzroča neugodja...več
 • Kje smo
 • KDO SMO
 • DELOVNI ČAS
  PRODAJNEGA SALONA

  PONEDELJEK ZAPRTO  
  TOREK 9:00-19:00  
  SREDA 9:00-19:00  
  ČETRTEK 9:00-19:00  
  PETEK 9:00-19:00  
  SOBOTA 9:00-13:00  
 • SVETOVANJE
  V PRODAJNEM SALONU
  SREDA DO petek
  od 15.00 do 19.00
  SOBOTA
  OD 9.00 DO 13.00
 • svetovanje
  PO DOGOVORU
  T: 040-623-352
  E: prehod@prehod.si
 • DELOVNI ČAS
  PISARNE PREHOD
  PONEDELJEK-PETEK
  od 9.00 do 16.00

LES ZA TERASE IN LESENE OBLOGE

Les za terase in drugo zunanjo uporabo, teak, ipe, merbau, jatoba, afrormosia, padouk, masaranduba, bangkirai, ameriška rdeča cedra. Izbira lesa za terase - pred odločitvijo je dobro preveriti trajnost in obnašanje posamezne vrste lesa.

Terasa mora izpolniti pričakovanja o dolgotrajni uporabnosti brez večjega vzdrževanja. Najboljše lahko izbirate med podnicami iz tikovine in iz lesa afrormosia, in padouk, ki so v zunanjem okolju Slovenije že dovolj preizkušene. Tikovina po kakovosti močno izstopa, z lesom afromosia in padouk pa smo dosegli dobre rezultate in jih lahko tudi priporočamo. Poleg omenjenih vrst lesa spadata med dobre vrste lesa tudi les merbau in ipe. Les merbau je dober les, vendar ob deževnem vremenu spušča rdečkasto rjavo barvo, ki lahko obarva okolico terase (fasado, vodo v bazenu, kamnite tlake), zato ga v takih okoljih odsvetujemo. Les ipe, je zelo trd les in primeren za zelo obremenjene tlake, vendar ga ne priporočamo za zelo osončene lege in za osebno uporabo, ker zelo razpoka (množica drobnih razpok), zaradi česar se tudi bolj pogosto pojavlja cepljenje lesa na površini (trstičenje). Ostale vrste lesa, ki se še pojavljajo na našem trgu, so zelo dinamični in podvrženi močnim deformacijam spadajo v nižji kakovostni razred, drugi se preizkušajo še prekratek čas za zanesljivo oceno kakovosti. Zato predlagamo, da preverite njihove lastnosti in obnašanje, preden se za tako alternativno rešitev tudi odločite (cumaru, masaranduba, bangkirai, jatoba,).

Za zunanje obloge se lahko uporabljajo iste vrste lesa in dodatno tudi še les ameriške rdeče cedre, katere značilnost je poleg trajnosti še majhna teža in posledično enostavna montaža.

Za kakovostno izdelavo lesenih tlakov in zunanjih lesenih oblog je pomemben predvsem zaupanja vreden dobavitelj lesa, ki zagotavlja ustrezno kakovost dobavljenega lesa.

Lesena terasa, navtični teak montažna izvedba, črna tesnilna masa, povezava z ograjo iz tikovine, Kranj 2007
Lesena terasa z navtičnim tikovim tlakom v Kranju, zaščitna ograja je iz tikovine.

Teak, tikovina
Tikov les edini zagotavlja popolno zadovoljstvo kjerkoli ga uporabite, za zunanje tlake, obloge ali vrtno pohištvo. Kakovost lesa je odvisna predvsem od njegovega porekla in starosti pred sečnjo, njegove strukture in od načina razreza. Najboljši teak je naravnega izvora s poreklom iz Burme ali Tajske. Plantažna tikovina večinoma prihaja iz Indonezije. Po razrezu tikovino sortirajo v različne kakovostne razrede. Najboljši se uporabi za izdelavo kakovostnega pohištva in za opremljanje plovil. Teak iz tega izbora je brez grč in ima enakomerno razporejeno strukturo.

tikov les naravnega izvora z veliko vsebnostjo olja
space


Afrormosia
Afrormosia je trd les afriškega izvora in ima značilno rdečkasto rjavo barvo z izrazitimi črtami. Afrormosia sodi v visokokakovostne lesove.

Afrormosia
space


Padouk
Padouk je afriška vrsta lesa, zelo primerna za zunanjo uporabo. V Sloveniji ga sicer uporabljamo šele nekaj let, vendar se je izkazal kot zelo dober les, ki ni podvržen deformacijam, pod pogojem da je pravilno žagan. Po opazovanju v daljšem obdobju ugotavljamo, da je primeren les za vse lege in da po kakovosti sodi takoj za afrormosio. Čeprav je les rdeče barve, se v zelo kratkem času obarva rjavo in nato počasi posivi.

Padouk

space


Ipe
Ipe je zelo trd les. Izvira iz Južne Amerike, predvsem iz Brazilije. Je odporen proti obrabi in zelo trajen. Primeren je za javne objekte in najbolj obremenjene javne zunanje prostore in druge obremenjene zunanje tlake. Ker je bolj občutljiv na spremembe vlage in temperature, je zanj pomembna pravilna izdelava podkonstrukcije in izbira načina pritrjevanja. Na zelo osončenih legah se na njem pojavi množica drobnih razpok.

les ipe brazilskega izvora, zelo trd les, odporen na obrabo in primeren za velike obremenitve

space


Merbau

Merbau je trd les po izvoru iz jugovzhodne Azije. Barva lesa je lahko zelo različna, od sivo rjave in rumeno rjave do rdeče rjave barve in črne. Merbau se šele kratek čas uporablja za zunanje tlake, vendar ugotavljamo, da se dobro obnaša v naših klimatskih razmerah. Njegova slaba lastnost je edino v tem, da les merbau pušča rdečo barvo in zato ni primeren za polaganje tik ob fasadah, ob bazenih, skratka povsod tam, kjer bi lahko prišlo do nezaželenega obarvanja.

Merbau

space


Cumaru (brazilski teak)

Cumaru je trd les in odporen proti obrabi. Primeren je za javne objekte ter javne zunanje površine in druge obremenjene zunanje tlake. Prav tako izhaja iz Južne Amerike in ima zelo podobne lastnosti kot ipe. Obstajata dve vrsti lesa cumaru, svetlejši in temnejši, zadnji ima bolj gladko strukturo. Cumaru je trd les, vendar občutljiv na spremembe vlage in temperature. Bolje se obnaša na senčnih terasah.

Les cumaru, s pogostim trgovskim imenom Brazilski tik je trd in nekoliko dinamičen tropski les za izdelavo lesenih tlakov, teras in oblog

space


Masaranduba

Masaranduba je gost trd les brazilskega izvora. Ima značilno barvo med temno rjavo in temno rdečo. Je precej nestabilen les, a zelo odporen proti obrabi. Potrebuje dobro zračenje in stabilno pritrjevanje. Masaranduba se lahko močno deformira in razpoka, če konstrukcija terase ni pravilno izvedena.

Les masaranduba je brazilskega izvora, trd tropski les temno rdeče barve za izdelavo cenejših lesenih tlakov, bolj dinamičen les - občutljiv na vremenske pogoje

space


Jatoba
Jatoba les izhaja iz Južne Amerike in je po lastnostih zelo podoben lesu ipe. Je sivo rjave do rumeno rjave barve, kasneje barvo spremeni v bolj rdeče odtenke. Tudi Jatoba les se šele kratek čas uporablja za zunanje tlake, tako da je nemogoče zanesljivo predvideti njegovo obnašanje v naših klimatskih razmerah.

Les jatoba je južnoameriška vrsta lesa za terase, še zelo malo preizkušena v zunanjem okolju

space


Bangkirai
Bangkirai je zaradi nizke cene pogosto uporabljan les za terase. Izhaja iz jugovzhodne Azije, predvsem Indonezije. Ker je precej nestabilen les, je zanj nujna dobra izvedba podkonstrukcije in stabilna pritrditev. Pri njegovi uporabi se vedno lahko pričakujejo večje deformacije (krivljenje, pokanje, cepljenje), če posebej na bolj obremenjenih legah.

Les Bangkirai je zaradi nizke cene pogosto uporabljen les, geometrijsko je zelo nestabilen

space


Ameriška rdeča cedra

Ameriška rdeča cedra je predvsem v Severni Ameriki široko uporabljan les za terase in lesene zunanje obloge. Cedrovina je zelo lahek in nekoliko mehkejši les, zato se v zadnjem času največ uporablja za obloge fasad, za ograje, pergole in za skodle za pokrivanje streh ter drugo leseno galanterijo.

Les ameriške rdeče cedre je zelo lahek in trajen les, zelo primeren za vlažna okolja, odganja insekte

space


Wenge
Wenge je zelo zanimiv afriški les značilne temno rjavo sive do črne barve z izrazito zanimivo strukturo. Uporablja se predvsem za notranje talne obloge.

Cenjen afriški les za notranje lesene talne obloge

space


Dodatne informacije o lesu za terase

Porocilo EIA International št.172-1 merbau Ilegalna sečnja tropskega lesa
Poročila EIA International o ilegalni sečnji tropskega lesa, tihotapjenju v Vietnam, Kitajsko, Singapur, o korupciji v lesni industriji in sumljivih trgovcih s tropskim lesom.
Porocilo-172-1-merbau.pdf
space
Del ilegalne trgovine s tropskim lesom, EIA-porocilo160-1 vietnam Poceni lesene talne obloge iz Vietnama izdelane iz pretihotapljenega lesa
Poceni lesene obloge in pohištvo iz tropskega lesa, izvirajo večinoma iz ilegalne trgovine z lesom. Raziskava EIA International
EIA-porocilo160-1-vietnam.pdf
space
Usmeritev podjetij k kontroli izvora lesa FSC certifikat
FSC certifikat je namenjen podjetjem, ki obdelujejo, predelujejo ali tržijo lesene proizvode, da z njim dokazujejo, da spoštujejo zahteve o kontroli izvora lesa.
FSC-smernice.pdf
space
Ilegalna-trgovina-z-lesom, Indonezija, Malezija, Honduras, merbau Dodatne informacije o ilegalnem trgovanju s tropskim lesom in nepravilnostih v zvezi s pridobivanjem in trgovino z lesom
EIA-porocilo46-1-indonesia.pdf
EIA-porocilo67-1-malaysia.pdf
EIA-porocilo112-1-honduras.pdf
EIA-porocilo117-1-indonezija.pdf
space
Spletna stran organizacije EIA-International EIA International v skbi za trajnostno gospodarjenje s tropskim lesom
http://www.eia-international.org/campaigns/forests/reports/