• Kontakt
PREHOD,d.o.o.
Smledniška cesta 64 a
4000 Kranj

T  +386 (0)4 281 03 00
F  +386 (0)4 281 03 04
E  prehod@prehod.si

Lesene terase na Facebook-u

Uporabna kakovost je po naših kriterijih tista kakovost, ki uporabniku pomeni zadovoljstvo in in mu ne povzroča neugodja...več
 • Kje smo
 • KDO SMO
 • E-NOVICE
 • DELOVNI ČAS
  PRODAJNEGA SALONA

  PONEDELJEK ZAPRTO  
  TOREK 9:00-19:00  
  SREDA 9:00-19:00  
  ČETRTEK 9:00-19:00  
  PETEK 9:00-19:00  
  SOBOTA 9:00-13:00  
 • SVETOVANJE
  V PRODAJNEM SALONU
  SREDA DO petek
  od 15.00 do 19.00
  SOBOTA
  OD 9.00 DO 13.00
 • svetovanje
  PO DOGOVORU
  T: 040-623-352
  E: prehod@prehod.si
 • DELOVNI ČAS
  PISARNE PREHOD
  PONEDELJEK-PETEK
  od 9.00 do 16.00

CUMARU - LES ZA TERASE

Cumaru les je trd les za zunanje terase in druge lesene tlake.

Cumaru je zelo trd in odporen les brazilskega porekla. Cumaru je rdečkasto rjave do rožnato rjave barve in z značilno strukturo lesa. Na prostem postane enakomerno svetlo rjav, pod vplivom padavin v zunanjem okolju pa enakomerno posivi. Les cumaru je tudi težko gorljiv in zato primeren tako za stanovanjske objekte kakor tudi za javne prostore.

Cumaru les spada med manj dinamične vrste lesa. Cumaru ima radialni raztezek 5 % in tangencialni raztezek 7,6 %, druge deformacije zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom so majhne.
Na podlagi dosedanjih izkušenj z njegovo uporabo ima vsaj 25-letno uporabno dobo v zunanjem okolju.

Terasa iz lesa Cumaru, oljena, nevidno stransko pritrjevanje podnic Terasa, les Cumaru, oljena, podnice so pritrjene s HVC spojkami.

Drevo cumaru raste v Srednji in Južni Ameriki. Doseže višino do 45 m in premer do 180 cm. Les cumaru ima fino strukturo in vsebuje srednje veliko količino olja. Tudi zračno sušen je težji od vode.
Drevo cumaru, Južna Amerika
 
 
Drevo cumaru, ameriški teak, Brazilija

Les cumaru in iz njega izdelane podnice se dobavljajo zračno sušeni. Pred montažo morajo biti skladiščeni v senčnem in zračnem prostoru. Les cumaru se ne cepi na površini in po brušenju ostane gladek.

Botanično ime: Dipteryx odorata
Komercialna imena: brazilski tik, brazilski kostanj
Teža (svež les): 1200 kg/m3
Tlačna trdnost: 96 N/mm2
Upogibna trdnost: 182 N/mm2

Les cumaru, zelo trd in odporen les za zunanje tlake in terase, lesene pode
 
 
Les cumaru je zelo trd in odporen les za zunanje tlake in terase, lesene pode in ograje.

Podnice iz lesa kumaru, anti slip obdelava površine, stransko pritrjene s spojkami HVC
 
 
Podnice iz lesa cumaru z anti slip površinsko obdelavo.


Les cumaru in tlake za terase iz tega lesa nam dobavlja priznan proizvajalec z dolgoletnimi izkušnjami, ki zagotavlja prvo kvaliteto lesa, sušenega po pravilnem postopku ter brez razpok in drugih napak.

Pri izdelavi cumaru teras večinoma uporabljamo stransko pritrjevanje podnic za terase, tako da pritrdilni elementi niso vidni. Uporabljamo dve vrsti patentiranih spojk:

– spojke EXI za zamaknjene rege med lamelami
– spojke HWC za standardne oblike lamel

Detajl pritrjevanja cumaru podnic s spojkami HVC, zelo učinkovit sistem za dinamične tlake
Detajl pritrjevanja cumaru podnic s spojkami HVC, zelo učinkovit sistem za dinamične tlake

Les cumaru iz naše kolekcije lesov za terase od našega dobavitelja iz Brazilije, ki je član International Wood Products Association, (IWPA), v celoti sledi smernicam okoljevarstvene politike pri izkoriščanju tropskega lesa in pravilnega upravljanja z gozdovi, ki jo določa International Tropical Timber Organization (ITTO). Ves dobavljen les ima certifikat IBAMA, the Brazilian Department of Environmental Affairs.


POGOSTA VPRAŠANJA V ZVEZI Z LESENIMI TERASAMI

 1. Vprašanje: Kakšna je trajnost terase, narejene iz lesa cumaru?
  Cumaru spada med boljše vrste lesa za terase. Je izredno trd les in manj občutljiv na deformacije in cepljenje. Njegova uporabna trajnost v zunanjem okolju je ocenjena na približno 20 let. Zaradi pomanjkanja izkušenj z njegovo uporabo te ocene še ni možno potrditi.
  Lesene terase – Izbira lesa za terase – Cumaru (Cumaru les za lesene terase)

 2. Vprašanje: Ali je potreben premaz cumaru terase z oljen in kakšna je pogostost obnove premaza?
  Les cumaru na zunanji terasi ni potrebno oljiti, ker s tem ne bi podaljšali njegove trajnosti. Z oljenjem dosežete le to, da les kljub izpostavljenosti vremenu zadrži svojo osnovno svetlo rjavo barvo. Oljenje je potrebno občasno obnavljati, predvidoma vsaj enkrat letno. Če se odločite za oljenje cumaru terase, potem priporočamo edino uporabo avstralskega lesnega olja »Cabots Clear Australian Timber Oil«. Ob tem opozarjamo na pravilen postopek oljenja podnic terase.
  Lesene terase (Izdelava lesenih teras) – Čiščenje in vzdrževanje teras (Čiščenje teras, oljenje, obnavljanje naravnega videza lesa)

 3. Vprašanje: Kako naj vem, da je dobavljen les pridobljen na okolju neškodljiv način?
  Izkoriščanje lesa poteka deloma na kontrolirani način pod nadzorom državnih ustanov in mednarodnih organizacij, deloma brez nadzora. Na trgu se pojavlja les pridobljen na oba načina. Ekološko osveščeni proizvajalci lesa pridobijo ustrezne certifikate, ki potrjujejo njegovo kontrolirano poreklo. Les brez certifikatov prihaja večinoma iz držav, kot so Kitajska, Vietnam, Honduras in od drugod, kjer je predelan v proizvode in polproizvode večinoma nižjega cenovnega razreda. Največ informacij o tem je dostopnih na spletnih straneh organizacij, ki nadzorujejo izkoriščanje gozdov.
  Lesene terase – Izbira lesa za terase (Izbira lesa za terase – trajne vrste lesa)

 4. Vsa vprašanja

Želim postaviti novo vprašanje

Prosimo, da vprašanje zastavite preko naslednje povezave: Novo vprašanje