• Kontakt
PREHOD,d.o.o.
Smledniška cesta 64 a
4000 Kranj

T  +386 (0)4 281 03 00
F  +386 (0)4 281 03 04
E  prehod@prehod.si

Lesene terase na Facebook-u

Uporabna kakovost je po naših kriterijih tista kakovost, ki uporabniku pomeni zadovoljstvo in in mu ne povzroča neugodja...več
 • Kje smo
 • KDO SMO
 • DELOVNI ČAS
  PRODAJNEGA SALONA

  PONEDELJEK ZAPRTO  
  TOREK 9:00-19:00  
  SREDA 9:00-19:00  
  ČETRTEK 9:00-19:00  
  PETEK 9:00-19:00  
  SOBOTA 9:00-13:00  
 • SVETOVANJE
  V PRODAJNEM SALONU
  SREDA DO petek
  od 15.00 do 19.00
  SOBOTA
  OD 9.00 DO 13.00
 • svetovanje
  PO DOGOVORU
  T: 040-623-352
  E: prehod@prehod.si
 • DELOVNI ČAS
  PISARNE PREHOD
  PONEDELJEK-PETEK
  od 9.00 do 16.00

ČIŠČENJE LESENE TERASE

Čiščenje lesene terase je potrebno predvsem zaradi vpliva okolja, v katerem se terasa nahaja. Nečistoče se nabirajo predvsem iz zraka, še posebej v bolj obremenjenih okoljih, kot je na primer Ljubljana. Zaradi vpliva okolja v zimskem obdobju lahko na lesu nastane temna siva prevleka, ki jo je spomladi priporočljivo očistiti, saj bo terasa s tem dobila nazaj svoj sijaj. V manj onesnaženih okoljih spomladi zadostuje pranje terase z vodo.

Leseno teraso je najbolje redno čistiti z vodo. Pri tem lahko uporabite razpršilec z večjim pritiskom vode, vendar ga uporabljajte zelo previdno, še posebej pri tikovini. Če se površini terase s razpršilno šobo preveč približate, lahko pride do površinskih poškodb lesa. Za čiščenje raznih madežev lahko dodatno uporabite ustrezno čistilo za les in tudi mehko ščetko. Tudi uporaba grobe ščetke lahko povzroči površinske poškodbe lesa.

Za vse lesene terase priporočamo tudi občasno intenzivno čiščenje, ki ga izvajamo strojno in na vsakih 2 do 5 let, odvisno od potreb in okolja, v katerem se terasa nahaja. Čiščenje izvajamo praviloma v obdobju od februarja do maja.

Naročila sprejemamo po elektronski pošti ali po telefonu. Najbolje je, da nam sporočite velikost terase, vrsto lesa, iz katerega je izdelana, ter njeno lokacijo. Slika terase pa bi nam omogočila oceniti, kako naj bi čiščenje potekalo. Po telefonu nato dogovorimo še ostale detajle in termin izvedbe.

Spomladansko čiščenje terase
Spomladansko čiščenje terase.

Čiščenje poteka strojno, s čimer lahko hitro in učinkovito dosežemo rezultat brez brušenja lesa. Brušenja ne priporočamo, razen izjemoma, če bi želeli ponovno pridobiti naravno barvo lesa. Za čiščenje uporabljamo vodo, za posebej zamazane terase tudi posebno čistilo, s katerim odstranimo bolj trdovratne madeže. Naj pri tem opozorimo, da je pri čiščenju potrebno uporabiti samo priporočljiva čistila za les, ki ne povzročajo sprememb strukture lesa.

Odstranjevanje nečistoč s površine lesa je hitro in učinkovito
Odstranjevanje nečistoč s površine lesa je hitro in učinkovito.

Po čiščenju les lahko do določene mere spremeni barvo. Izgubi nekoliko svoje naravne sivine, ki pa se v zunanjem okolju hitro povrne. S strojnim čiščenjem odstranimo tudi večino iz lesa štrlečih vlaken, ki se zaradi delovanja zunanjih vplivov lahko pojavijo na njegovi površini. Na terasah, ki so izdelane iz kakovostnih vrst lesa je teh pojavov malo. Pri slabših vrstah lesa, kjer so taki pojavi bolj pogosti, pa lahko teraso očistimo nekoliko bolj intenzivno in taka vlakna dodatno odstranimo. Po čiščenju terasa postane ponovno gladka.

Občasno čiščenje lesa je priporočljivo, najmanj enkrat letno pred začetkom uporabe
V bolj onesnaženem okolju (primer je iz Ljubljane) je občasno intenzivno čiščenje lesa nujno, drugod zadostuje enkrat letno pranje na začetku sezone.