• Kontakt
PREHOD,d.o.o.
Smledniška cesta 64 a
4000 Kranj

T  +386 (0)4 281 03 00
F  +386 (0)4 281 03 04
E  prehod@prehod.si

Lesene terase na Facebook-u

Uporabna kakovost je po naših kriterijih tista kakovost, ki uporabniku pomeni zadovoljstvo in in mu ne povzroča neugodja...več
 • Kje smo
 • KDO SMO
 • DELOVNI ČAS
  PRODAJNEGA SALONA

  PONEDELJEK ZAPRTO  
  TOREK 9:00-19:00  
  SREDA 9:00-19:00  
  ČETRTEK 9:00-19:00  
  PETEK 9:00-19:00  
  SOBOTA 9:00-13:00  
 • SVETOVANJE
  V PRODAJNEM SALONU
  SREDA DO petek
  od 15.00 do 19.00
  SOBOTA
  OD 9.00 DO 13.00
 • svetovanje
  PO DOGOVORU
  T: 040-623-352
  E: prehod@prehod.si
 • DELOVNI ČAS
  PISARNE PREHOD
  PONEDELJEK-PETEK
  od 9.00 do 16.00

NAVTIČNI (LADIJSKI) TIKOV TLAK - LESENE TERASE

Navtični tlak iz tikovine za kopalnice, terase in druge vodi izpostavljene prostore

Že stoletja velja tikovina za temelj odličnosti pri izdelavi plovil, a le malo ljudi pozna pomembne prednosti njene uporabe. Tikovina je edinstven les, ki vzdrži grobe spremembe klime, okolje z morsko vodo, sončno pripeko in drugo, zaradi česar pa les ne poka, se ne cepi in ne zvija. O njegovih lastnostih priča tudi, da so leseni tlaki iz ladje Titanik, ki se je potopila 15. aprila 1912, povsem enake kakovosti kot takrat, ko je bila zgrajena.

Navtične tlake za terase izdelujemo izključno iz tikovine. Poleg navtične uporabe za oblaganje tal na plovilih, navtični tikov tlak uporabimo največkrat tam, kjer je premalo višinske razlike za izdelavo montažnega tlaka. Navtični tikov tlak je najprimernejši tudi za lesene tlake v prostorih, ki so pogosto pod vplivom vlage, kot na primer v kopalnicah, ob bazenih itd.

Navtični tikov tlak lahko izdelamo na več načinov in z uporabo podnic različnih dimenzij in profilov. Pravi navtični tikovi podi so izdelani iz ozkih in tankih podnic, običajno debeline 8 mm in širine 41 mm ali 90 mm. Navtični tikov pod lepimo na trdno podlago. Po lepljenju v žleb med podnicami nanesemo tesnilno maso, ki je največkrat črne ali bele barve. Ko se tesnilna masa posuši, presežek odrežemo in tlak pobrusimo. Polaganje navtičnega tikovega poda traja precej dlje kot polaganje montažnega tlaka, predvsem zaradi zamudnega nanašanja tesnilne mase.

Navtični tikov tlak, burmanska tikovina, teak ladijskega razreda, navtične tikove plošče
Navtični tikov tlak, izdelan z navtičnimi tikovimi panelnimi ploščami.

Enostavnejše polaganje navtičnega tlaka je z uporabo vnaprej izdelanih panelnih plošč v navtični izvedbi, ki so sestavljene iz lamel enakih dimenzij. Panelne navtične plošče so lahko različnih dimenzij izdelane po naročilu, širine od 656 mm do 984 mm, dolžine od 1800 do 2800 mm. Standardna dimenzija navtičnih panelnih plošč je 8x656x2000 mm.

Skladišče navtičnih panelnih plošč
Skladišče navtičnih tikovih panelnih plošč
.

Navtični tikovi tlaki so običajno lepljeni z ustreznim PU lepilom za zunanjo uporabo. Enak postopek velja tudi pri notranji uporabi, ob čemer je potrebno upoštevati klimatske razmere v prostoru in zagotoviti ustrezno aklimatiziranje tlaka. Pri uporabi debelejšega navtičnega tlaka, 22 mm debeline, se polaganje izvede montažno na enak način kot pri običajnih tikovih tlakih, tako da podnice pritrdimo z vijaki v poglobljene izvrtine, ki jih nato zapremo s čepi iz tikovine.

Profili podnic za izdelavo navtičnega tikovega tlaka, maritime tlak, ladijski tlak
Profili podnic za izdelavo navtičnega tikovega tlaka

Navtične tikove pode običajno zatesnimo samo vzdolžno s podnicami, prečni stiki med podnicami so zatesnjeni samo v primeru, če želimo, da je tlak popolnoma neprepusten za vodo.

Za tesnenje navtičnih tikovih tlakov, za katere ni potrebno zagotoviti neprepustnosti za vodo, lahko uporabimo tudi enostavnejši način tesnenja z lepljenjem (v utore) ali samo vstavljanjem tesnilnega profila. Po brušenju tako izvedenega navtičnega poda je videz tlaka povsem enak, razlika je le v tem, da je postopek polaganja bistveno krajši in cenejši.

Postopek lepljenja in nanašanja tesnilne mase pri navtičnem tikovem tlaku je bistveno hitrejši, če uporabljamo navtične panelne plošče. Lepljenje plošč poteka hitro, tesnilno maso pa je potrebno nanesti samo na stikih med ploščami. Pri večjih prostorih, kjer so dolžine lamel krajše od prostora, je potrebno vzdolžne stike med posameznimi ploščami povezati z enim ali več prečnimi pasovi lamel navtičnega tlaka.

OPOZORILO: Ogrevana tla

Pri talnem ogrevanju, na primer kopalnice opozarjamo na pravilen postopek polaganja navtičnega tikovega tlaka. Predvsem je treba zagotoviti, da med običajnim ogrevanjem tlaka tesnilna masa kompenzira dilatacije lesa.

Kopalnica, obložena z navtičnimi panelnimi ploščami iz tikovine
Kopalnica, obložena s tikovimi navtičnimi panelnimi ploščami.


Navtični tikov tlak v kopalnici, natančno izdelani detajli na robovih in stikih
Navtični tikov tlak v kopalnici z natančno izdelanimi detajli na robovih in stikih.


Diagonalno položen navtični tikov tlak v kopalnici, pult iz lepljene tikove panelne plošče
Diagonalno položen navtični tikov tlak v kopalnici, pult iz lepljene tikove panelne plošče.

Obloga tal in kadi z navtičnim tikovim tlakom v kopalnici
Obloga tal in kopalne kadi z navtičnim tikovim tlakom.

Stanovanjski prostor, obložen z navtičnim tikovim tlakom
Stanovanjski prostor, obložen z navtičnim tikovim tlakom.


Obloga balkona, navtične tikove panelne plošče, lepljeno na podlago iz usb plošč
Obloga balkona, navtične tikove panelne plošče so lepljene na podlago iz usb plošč.


Obloga jahte z navtičnim tlakom, panelne plošče z izdelanimi obrobami, vsi detajli iz tikovine
Obloga tal jahte z navtičnim tlakom, panelne plošče z izdelanimi obrobami, vsi detajli so iz tikovine.


Dodatne informacije o lesu za terase


Standardni profili žaganega tikovega lesa Teak, tikov les, tikovina
Rezan tikov les (tikovi plohi, deske, tikove grede in prizme ter tikove panelne plošče)
Široka izbira dimenzij tikovega lesa prvega kakovostnega razreda, Tikove panelne plošče, Navtične (ladijske) panelne plošče, Industrijski parket iz tikovine, iz lesa wenge in pynkado
.
space
Terasa, teak, navtična kakovost tikovega lesa Terase iz tikovine
Načini izdelave teras iz tikovine, razne možnosti njihove izvedbe Informacije o lastnostih teras iz tikovine in prednosti uporabe tikovega lesa.
space
Teak, terasa iz tikovine v Ljubljani Projekti lesenih teras
Predstavitev nekaterih izvedenih projektov lesenih teras iz tikovine, lesa ipe in cumaru. Montažne izvedbe teras, lepljene terase in tlaki v notranjih prostorih.
space


POGOSTA VPRAŠANJA V ZVEZI Z LESENIMI TERASAMI

 1. Vprašanje: Ali je tikovina zares toliko boljša od ostalih vrst lesa za zunanjo uporabo?
  Tikovina je edini, stoletja preizkušen les, ki je dokazano najbolj trajen les. Poleg tega je tudi edin les, ki se v zunanjem okolju ne deformira in zaradi sprememb temperature in vlažnosti skoraj ne spreminja dimenzije. Vse ostale vrste lesa so bolj dinamične, njihova trajnost pa je nepoznana, ker se uporabljajo šele kratko obdobje in so zato premalo preizkušene.
 2. Vprašanje: Kako naj ločim dobro tikovino od slabe?
  Na pogled je včasih dobro tikovino težko ločiti od slabše. Pred sečnjo mora biti drevo staro vsaj 60 let, da ima les ustrezno kakovost, kar se ne opazi. Druga razlika je v tem, da je plantažna tikovina iz hitreje rastočih dreves in praviloma raste v drugačnem okolju in pri drugačnih pogojih. Plantažni teak je zaradi tega približno 30% lažji in z manjšo vsebnostjo olja. Najboljša je četrtinsko rezana tikovina, pri kateri letnice potekajo izrazito enakomerno. Deformacije takega lesa so minimalne, zaradi tega se največ uporablja v navtični industriji, kjer so obremenitve lesa najbolj neugodne.
 3. Vprašanje: Kakšna je trajnost terase iz tikovine?
  Trajnost tikovine je znana že stoletja. O njegovi trajnosti priča tudi to, da so leseni tlaki iz ladje Titanik, ki se je potopila 15. aprila 1912, povsem enake kakovosti kot takrat, ko je bila zgrajena.
 4. Vsa vprašanja

Želim postaviti novo vprašanje

Prosimo, da vprašanje zastavite preko naslednje povezave: Novo vprašanje