• Kontakt
PREHOD,d.o.o.
Smledniška cesta 64 a
4000 Kranj

T  +386 (0)4 281 03 00
F  +386 (0)4 281 03 04
E  prehod@prehod.si

Lesene terase na Facebook-u

Uporabna kakovost je po naših kriterijih tista kakovost, ki uporabniku pomeni zadovoljstvo in in mu ne povzroča neugodja...več
 • Kje smo
 • KDO SMO
 • DELOVNI ČAS
  PRODAJNEGA SALONA

  PONEDELJEK ZAPRTO  
  TOREK 9:00-19:00  
  SREDA 9:00-19:00  
  ČETRTEK 9:00-19:00  
  PETEK 9:00-19:00  
  SOBOTA 9:00-13:00  
 • SVETOVANJE
  V PRODAJNEM SALONU
  SREDA DO petek
  od 15.00 do 19.00
  SOBOTA
  OD 9.00 DO 13.00
 • svetovanje
  PO DOGOVORU
  T: 040-623-352
  E: prehod@prehod.si
 • DELOVNI ČAS
  PISARNE PREHOD
  PONEDELJEK-PETEK
  od 9.00 do 16.00

OLJENJE LESENE TERASE

Oljenje lesenih teras se uporablja predvsem zaradi zadrževanja naravne barve lesa. Pri manj kakovostnih vrstah lesa oljenje nekoliko podaljša njihovo uporabno dobo.

Tikovine ni potrebno oljiti.

Olja, ki se uporabljajo kot zaščita lesa za terase, običajno niso naravna olja ampak industrijske snovi za premaze lesa v obliki olj, in lahko topijo olje v lesu, kar kasneje povzroči odpadanje površinskih celic. Olje na površini lesa tudi zadržuje nečistoče, umazanijo z oljem je tudi bistveno težje očistiti. Če se že odločite za oljenje, potem priporočamo uporabo avstralskega lesnega olja »Cabots Clear Australian Timber Oil«. Ob tem opozarjamo na pravilen postopek oljenja podnic terase!

Po naših izkušnjah večina lastnikov teras, ki se odločijo za oljenje, po nekaj letih oljenje opusti in teraso popolnoma prepusti vremenu. V primerih delno pokritih teras nato pride do bistveno večjih razlik v barvi pokritega in izpostavljenega dela terase in je izenačevanje barve bistveno težje, kot če oljenja ne bi nikoli uporabili.


Obnavljanje naravnega videza lesa


Sredstva za obnavljanje naravnega videza lesa so kemični preparati, ki agresivno delujejo na les. Večinoma je ob njihovi uporabi za čiščenje površine potrebno s ščetko odstraniti posivela vlakna. Ob tem običajno pride do neenakomernega odstranjevanja med tršimi in mehkejšimi vlakni, tako da les postane nekoliko grob. Do tega ne prihaja pri zelo trdih vrstah lesa, kot sta padouk in ipe. Po uporabi čistila sledi premaz lesa z oljem, ki dodatno vsebuje pigment v barvi lesa, da se s tem doseže večjo intenzivnost barve.
Pri tikovini se izogibajte sredstvom za obnavljanje naravnega videza lesa, ker nekatera sredstva lahko topijo olje v lesu, kar kasneje povzroči odpadanje površinskih celic.
Če se že odločite za obnavljanje naravnega videza lesa na terasi, je priporočljivo, da po čiščenju površino rahlo obrusite in za premaz uporabite avstralsko lesno olje »Cabots Clear Australian Timber Oil«. Ob tem opozarjamo na pravilen postopek oljenja podnic terase.