• Kontakt
PREHOD,d.o.o.
Smledniška cesta 64 a
4000 Kranj

T  +386 (0)4 281 03 00
F  +386 (0)4 281 03 04
E  prehod@prehod.si

Lesene terase na Facebook-u

Uporabna kakovost je po naših kriterijih tista kakovost, ki uporabniku pomeni zadovoljstvo in in mu ne povzroča neugodja...več
 • Kje smo
 • KDO SMO
 • E-NOVICE
 • DELOVNI ČAS
  PRODAJNEGA SALONA

  PONEDELJEK ZAPRTO  
  TOREK 9:00-19:00  
  SREDA 9:00-19:00  
  ČETRTEK 9:00-19:00  
  PETEK 9:00-19:00  
  SOBOTA 9:00-13:00  
 • SVETOVANJE
  V PRODAJNEM SALONU
  SREDA DO petek
  od 15.00 do 19.00
  SOBOTA
  OD 9.00 DO 13.00
 • svetovanje
  PO DOGOVORU
  T: 040-623-352
  E: prehod@prehod.si
 • DELOVNI ČAS
  PISARNE PREHOD
  PONEDELJEK-PETEK
  od 9.00 do 16.00

IPE – LES ZA TERASE

Ipe (ee-pay) les je najbolj trd les za zunanje terase in druge lesene tlake.

Ipe je zelo trd les, vsaj trikrat bolj trd od hrasta. Je odporen proti obrabi in zelo trajen ter zato primeren za najbolj obremenjene prostore in zunanje tlake, manj za zunanje prostore za osebno rabo. Les ipe je tudi odporen proti gorenju.

Drevo ipe raste v Srednji in Južni Ameriki. Doseže višino do 50 m in premer do 180 cm. Ipe je temno olivno rjave barve, večkrat z atraktivnimi svetlimi ali temnimi črtami. Les ipe ima fino strukturo in vsebuje veliko količino olja. Tudi zračno sušen je težji od vode.

Les ipe in iz njega izdelane podnice se dobavljajo zračno sušeni. Pred montažo morajo biti skladiščeni v senčnem in zračnem prostoru.

Lesena terasa iz lesa ipe, skupina lapacho, pritrjena nevidno s kovinskimi spojkami HVC
Lesena terasa iz lesa ipe, podnice so pritrjene s kovinskimi spojkami HVC.

Pogled z bližine na teraso gostinskega objekta iz lesa ipe
S spojkami HVC pritrjene ipe podnice

space

Ipe les izvira iz Južne Amerike z botaničnim imenom Tabebuia impetiginosa, družina Bignoniaceae
 
 
Ipe les izvira iz Južne Amerike. Njegovo botanično ime je Tabebuia impetiginosa, družina Bignoniaceae.

Teža svežega lesa: 1400 kg/m3
Teža zračno sušenega lesa: 1200 kg/m3
Tlačna trdnost: 108 N/mm2
Upogibna trdnost: 210 N/mm2
space

Les ipe, zelo trd in odporen les brazilskega izvora, primeren za obremenjene terase
 
 
Les ipe je zelo trd in odporen les brazilskega izvora, primeren tudi za zelo obremenjene terase in zunanje tlake.

Ipe je primeren predvsem za obremenjene javne tlake, manj za zunanje prostore stanovanjskih objektov. Les sicer ostane gladek vendar zelo rad razpoka kar posledično lahko privede do cepljenja lesa. To se pojavi predvsem pri lesu pri lesu, ki nima enakomerne strukture.
Ipe je srednje dinamičen les. Na podlagi dosedanjih izkušenj je njegova pričakovana uporabna doba v zunanjem okolju okrog 30 let.
space

Terasa gostinskega objekta, ipe les
Botanično ime: Tabebuia impetiginosa, družina Bignoniaceae

Les ipe in tlake za terase iz tega lesa nam dobavlja priznan proizvajalec z dolgoletnimi izkušnjami, ki zagotavlja prvo kvaliteto lesa, brez napak in neugodne strukture ter sušenega po pravilnem postopku.

Za les ipe je najprimernejši Softline sistem pritrjevanja, pri katerem so podnice vpete elastično, zaradi česar prihaja do bistveno manjših deformacij lesa.

space

Detajl pritrjevanja ipe podnic s spojkami HVC, nevidno pritrjevanje

Komercialno ime: ipe, ime širše skupine je lapacho, aka. ironwood

Les ipe iz naše kolekcije lesov za terase dobavlja proizvajalec iz Brazilije, ki je član International Wood Products Association, (IWPA) in ki v celoti sledi smernicam okoljevarstvene politike pri izkoriščanju tropskega lesa ter pravilnega upravljanja z gozdovi, kar določa International Tropical Timber Organization (ITTO). Ves dobavljen les ima certifikat IBAMA, the Brazilian Department of Environmental Affairs.

POGOSTA VPRAŠANJA V ZVEZI Z LESENIMI TERASAMI

 1. Vprašanje: Kakšna je trajnost terase, narejene iz lesa ipe?
  Ipe je izredno trd les in se dobro obnaša v slovenskem okolju. Je manj občutljiv na deformacije in cepljenje. Na izpostavljenih legah je kljub temu bolje uporabiti ožje lamele, da so deformacije in napetosti v lesu manjše. Njegova uporabna trajnost v zunanjem okolju je ocenjena na približno 20 let, vendar je zaradi pomanjkanja izkušenj z njegovo uporabo še ne moremo potrditi.
  Lesene terase – Izbira lesa za terase – Ipe (Ipe les za lesene terase)

 2. Vprašanje: Ali je potreben premaz ipe terase z oljem in kakšna je pogostost obnove premaza?
  Les ipe na zunanji terasi ni potrebno oljiti, ker s tem ne bi podaljšali njegove trajnosti. Z oljenjem dosežete le to, da les kljub izpostavljenosti vremenu zadrži svojo osnovno temno rjavo barvo. Oljenje je potrebno občasno obnavljati, predvidoma vsaj enkrat letno. Oljenje širokih desk, ki so izpostavljene močnemu soncu odsvetujemo, ker temna barva lesa bistveno močneje absorbira sončne žarke in se segreva, zaradi česar pri hitrih vremenskih spremembah prihaja do razpok v lesu in posledično do cepljenja lesa. Če se že odločite za oljenje, potem priporočamo edino uporabo avstralskega lesnega olja »Cabots Clear Australian Timber Oil«. Ob tem opozarjamo na pravilen postopek oljenja podnic terase.
  Lesene terase (Izdelava lesenih teras) – Izdelava ipe terase (Izdelava terase iz lesa ipe), Čiščenje in vzdrževanje teras (Čiščenje teras, oljenje, obnavljanje naravnega videza lesa)

 3. Vprašanje: Kako naj vem, da je dobavljen les pridobljen na okolju neškodljiv način?
  Izkoriščanje lesa poteka deloma na kontrolirani način pod nadzorom državnih ustanov in mednarodnih organizacij, deloma brez nadzora. Na trgu se pojavlja les pridobljen na oba načina. Ekološko osveščeni proizvajalci lesa pridobijo ustrezne certifikate, ki potrjujejo njegovo kontrolirano poreklo. Les brez certifikatov prihaja večinoma iz držav, kot so Kitajska, Vietnam, Honduras in od drugod, kjer je predelan v proizvode in polproizvode večinoma nižjega cenovnega razreda. Največ informacij o tem je dostopnih na spletnih straneh organizacij, ki nadzorujejo izkoriščanje gozdov.
  Lesene terase – Izbira lesa za terase (Izbira lesa za terase – trajne vrste lesa)

 4. Vsa vprašanja

Želim postaviti novo vprašanje

Prosimo, da vprašanje zastavite preko naslednje povezave: Novo vprašanje