• Kontakt
PREHOD,d.o.o.
Smledniška cesta 64 a
4000 Kranj

T  +386 (0)4 281 03 00
F  +386 (0)4 281 03 04
E  prehod@prehod.si

Lesene terase na Facebook-u

Uporabna kakovost je po naših kriterijih tista kakovost, ki uporabniku pomeni zadovoljstvo in in mu ne povzroča neugodja...več
 • Kje smo
 • KDO SMO
 • DELOVNI ČAS
  PRODAJNEGA SALONA

  PONEDELJEK ZAPRTO  
  TOREK 9:00-19:00  
  SREDA 9:00-19:00  
  ČETRTEK 9:00-19:00  
  PETEK 9:00-19:00  
  SOBOTA 9:00-13:00  
 • SVETOVANJE
  V PRODAJNEM SALONU
  SREDA DO petek
  od 15.00 do 19.00
  SOBOTA
  OD 9.00 DO 13.00
 • svetovanje
  PO DOGOVORU
  T: 040-623-352
  E: prehod@prehod.si
 • DELOVNI ČAS
  PISARNE PREHOD
  PONEDELJEK-PETEK
  od 9.00 do 16.00

VZDRŽEVANJE LESENE TERASE

Iz kakovostnih vrst lesa izdelana terasa ne potrebuje posebnega vzdrževanja, zadostuje redno čiščenje. Izogibajte se nepreverjenim sredstvom za obnavljanje naravnega videza lesa.

Lesena terasa, naj bo nova ali stara, potrebuje določeno vzdrževanje, ki je vredno truda, da vam bo njen videz dolgo časa v zadovoljstvo. Vremenski vplivi povzročajo napenjanje in krčenje lesa, ki povzročajo spremembe na lesu, še posebej če se vremenske razmere hitro spreminjajo (na primer kratkotrajen dež, nato hitro za njim močno sonce).

Največ sprememb na leseni terasi nastaja v prvem letu po polaganju. Padavine najprej povzročijo izpiranje lesnega olja na površini. Izpiranje je vedno neenakomerno in se zaradi tega na lesu pojavijo lise, še posebej v prvem obdobju po polaganju. Če je padavin več, les hitreje dobi enakomerno barvo, ki se počasi spreminja v sivo, svetlejšo ali temnejšo, odvisno od uporabljene vrste lesa. Teak na primer sčasoma postane srebrno siv, padouk ali ipe nekoliko temnejše sive barve.

Zimske razmere ne vplivajo na trajnost lesene terase ali pohištva iz tikovine
Padavine in zimske razmere ne vplivajo na trajnost lesene terase ali pohištva iz tikovine.

Moteče razlike v barvi lahko nastanejo v primerih, če je del terase pokrit in ni izpostavljen padavinam. Ta del terase ne sivi oziroma sivi bistveno počasneje kot njen padavinam izpostavljen del. Opcije uporabnika terase so v tem primeru naslednje:

 1. da ohrani obstoječe stanje
 2. da uporabi določene postopke za izenačevanje barve – za sivenje tudi pokritega dela terase
 3. da premaže teraso z ustreznim oljem in premaz periodično obnavlja

Najbolj obremenjujoča je zadnja izbira, ker obnavljanje premaza zahteva določen obseg dela in pravilen postopek. Premazi z oljem so namreč pri kakovostnih vrstah lesa (teak, afromosia, padouk, ipe) povsem nepotrebni v smislu podaljševanja njegove trajnosti.

Čiščenje lesene terase

Najboljši način rednega čiščenja terase je pranje z vodo, še posebej v bolj obremenjenih okoljih, kot je na primer Ljubljana, kjer zaradi nečistoč iz zraka preko zime lahko na lesu nastane temna siva prevleka, ki jo je spomladi priporočljivo očistiti, da terasa dobi nazaj svoj sijaj. V manj onesnaženih okoljih običajno zadostuje pranje terase z vodo. Razpršilec z večjim pritiskom vode za čiščenje uporabljajte zelo previdno, še posebej pri tikovini. Površini terase se ne smete približati preveč, da ne bi prišlo do površinskih poškodb lesa. Po potrebi lahko uporabite tudi mehko ščetko, vendar nikakor ne grobe, da ne bi prišlo do površinskih poškodb lesa.
Za vse lesene terase občasno priporočamo redno intenzivno čiščenje, ki ga sicer izvajamo periodično na vsakih 2 do 5 let, odvisno od okolja, v katerem se terasa nahaja. Tako čiščenje izvaja tudi naša ekipa, praviloma v obdobju od februarja do maja. Čiščenje lahko naročite tako, da nam pošljete sporočilo po elektronski pošti ali po telefonu in nam ob tem posredujete podatke o velikosti terase, o vrsti lesa in po možnosti pošljete sliko terase, ker to potrebujemo za pripravo materiala.

Spomladansko čiščenje terase
Spomladansko čiščenje terase.

V dogovorjenem terminu izvedemo strojno čiščenje, s katerim lahko hitro in učinkovito dosežemo rezultat brez brušenja lesa. Brušenje se ne priporoča, razen izjemoma, če bi želeli ponovno pridobiti naravno barvo lesa. Za čiščenje uporabljamo vodo, za posebej zamazane terase tudi posebno čistilo, s katerim odstranimo bolj trdovratne madeže. Naj pri tem opozorimo, da je pri čiščenju potrebno uporabiti samo priporočljiva čistila za les, ki ne povzročajo sprememb strukture lesa.

Odstranjevanje nečistoč s površine lesa je hitro in učinkovito
Odstranjevanje nečistoč s površine lesa je hitro in učinkovito.

Po čiščenju les lahko do določene mere spremeni barvo. Izgubi nekoliko svoje naravne sivine, ki pa se v zunanjem okolju hitro povrne. S strojnim čiščenjem odstranimo tudi večino iz lesa štrlečih vlaken, ki se zaradi delovanja zunanjih vplivov lahko pojavijo na njegovi površini. Na terasah, ki so izdelane iz kakovostnih vrst lesa je teh pojavov malo. Pri slabših vrstah lesa, kjer so taki pojavi bolj pogosti, pa lahko teraso očistimo nekoliko bolj intenzivno in taka vlakna dodatno odstranimo. Po čiščenju terasa postane ponovno gladka.

Občasno čiščenje lesa je priporočljivo, najmanj enkrat letno pred začetkom uporabe
V bolj onesnaženem okolju (primer je iz Ljubljane) je občasno intenzivno čiščenje lesa nujno, drugod zadostuje enkrat letno pranje na začetku sezone.

Oljenje lesene terase

Oljenje lesenih teras se uporablja predvsem zaradi zadrževanja naravne barve lesa. Pri manj kakovostnih vrstah lesa oljenje nekoliko podaljša njihovo uporabno dobo.

Tikovine ni potrebno oljiti.

Olja, ki se uporabljajo kot zaščita za terase, niso naravna olja ampak industrijske snovi za premaze lesa v obliki olj, in lahko topijo olje v lesu, kar kasneje povzroči odpadanje površinskih celic. Olje na površini lesa tudi zadržuje nečistoče, umazanijo z oljem je tudi bistveno težje očistiti. Če se že odločite za oljenje, potem priporočamo edino uporabo avstralskega lesnega olja »Cabots Clear Australian Timber Oil«. Ob tem opozarjamo na pravilen postopek oljenja podnic terase!
Pri manj kakovostnih vrstah lesa, kot je so bangkirai, masaranduba in drugi, je učinek oljenja delno pozitiven, delno negativen. Oljenje nekoliko upočasni pojav cepljenja lesa na površini, ki je značilen za take vrste lesa. Poleg tega dobi les nekoliko temnejšo barvo, ki z vsakim premazom dodatno še bolj potemni. Zaradi temnejše barve lesa na močno osončenih terasah prihaja do bolj intenzivnega ogrevanja lesa in posledično tudi večjih deformacij (krivljenje, pokanje).
Po naših izkušnjah večina lastnikov teras, ki se odločijo za oljenje, po nekaj letih oljenje opusti in teraso popolnoma prepusti vremenu. V primerih delno pokritih teras nato pride do bistveno večjih razlik v barvi pokritega in izpostavljenega dela terase in je izenačevanje barve bistveno težje, kot če oljenja ne bi nikoli uporabili.

Obnavljanje naravnega videza lesa

Sredstva za obnavljanje naravnega videza lesa so kemični preparati, ki agresivno delujejo na les. Večinoma je ob njihovi uporabi za čiščenje površine potrebno s ščetko odstraniti posivela vlakna. Ob tem običajno pride do neenakomernega odstranjevanja med tršimi in mehkejšimi vlakni, tako da les postane nekoliko grob. Do tega ne prihaja pri zelo trdih vrstah lesa, kot sta padouk in ipe. Po uporabi čistila sledi premaz lesa z oljem, ki dodatno vsebuje pigment v barvi lesa, da se s tem doseže večjo intenzivnost barve.

Pri tikovini se izogibajte sredstvom za obnavljanje naravnega videza lesa, ker nekatera sredstva lahko topijo olje v lesu, kar kasneje povzroči odpadanje površinskih celic.

Če se že odločite za obnavljanje naravnega videza lesa na terasi, je priporočljivo, da po čiščenju površino rahlo obrusite in za premaz uporabite avstralsko lesno olje »Cabots Clear Australian Timber Oil«. Ob tem opozarjamo na pravilen postopek oljenja podnic terase.


POGOSTA VPRAŠANJA V ZVEZI Z LESENIMI TALNIMI OBLOGAMI

 1. Vprašanje: Ali je teraso potrebno naoljiti?
  Leseno teraso, ki je izdelana iz kakovostne vrste lesa ni potrebno oljiti, ker s tem ne bi podaljšali njegove trajnosti. Z oljenjem dosežete le to, da les kljub izpostavljenosti vremenu terasa zadrži svojo osnovno naravno barvo. Oljenje je potrebno občasno obnavljati, predvidoma vsaj enkrat letno. hitrih vremenskih spremembah prihaja do razpok v lesu in posledično do cepljenja lesa. Če se že odločite za oljenje, potem priporočamo edino uporabo avstralskega lesnega olja »Cabots Clear Australian Timber Oil«. Ob tem opozarjamo na pravilen postopek oljenja podnic terase.
 2. Vprašanje: Kako učinkuje oljenje na trajnost lesene terase?
  Oljenje lesenih teras se pri uporabi manj kakovostnih vrst lesa uporablja tudi za podaljšanje njegove trajnosti, predvsem zaradi tega, ker oljenje upočasni cepljenje lesa na površini. Pri tikovini oljenje ne vpliva na njeno trajnost, lahko celo škoduje, če se uporabi neprimerna olja, ki lahko topijo naravno olje v lesu in kasneje odpadanje površinskih celic lesa. (krivljenje, pokanje). Če se že odločite za oljenje, potem priporočamo edino uporabo avstralskega lesnega olja »Cabots Clear Australian Timber Oil«. Ob tem opozarjamo na pravilen postopek oljenja podnic terase.
 3. Vprašanje: Ali lahko po določenem obdobju obrusimo in dobimo njen naravni videz?
  Brušenje lesene terase je možno, vendar je lahko močno oteženo, če so posamezne lamele preveč deformirane. Če imajo lamele na površini žlebove, brušenje ni mogoče.
 4. Vsa vprašanja

Želim postaviti novo vprašanje

Prosimo, da vprašanje zastavite preko naslednje povezave: Novo vprašanje