• Kontakt
PREHOD,d.o.o.
Smledniška cesta 64 a
4000 Kranj

T  +386 (0)4 281 03 00
F  +386 (0)4 281 03 04
E  prehod@prehod.si

Lesene terase na Facebook-u

Uporabna kakovost je po naših kriterijih tista kakovost, ki uporabniku pomeni zadovoljstvo in in mu ne povzroča neugodja...več
 • Kje smo
 • KDO SMO
 • DELOVNI ČAS
  PRODAJNEGA SALONA

  PONEDELJEK ZAPRTO  
  TOREK 9:00-19:00  
  SREDA 9:00-19:00  
  ČETRTEK 9:00-19:00  
  PETEK 9:00-19:00  
  SOBOTA 9:00-13:00  
 • SVETOVANJE
  V PRODAJNEM SALONU
  SREDA DO petek
  od 15.00 do 19.00
  SOBOTA
  OD 9.00 DO 13.00
 • svetovanje
  PO DOGOVORU
  T: 040-623-352
  E: prehod@prehod.si
 • DELOVNI ČAS
  PISARNE PREHOD
  PONEDELJEK-PETEK
  od 9.00 do 16.00

TERASE IZ TIKOVINE

Lesena terasa iz tikovine je ekskluzivni del bivalnega prostora. Izjemne lastnosti tikovega lesa zagotavljajo dolgo uporabno dobo, lep videz terase in prijetno bivanje.

Komur je kakovost terase najpomembnejša, se odloči za izdelavo terase iz tikovine. Prav pri takih terasah žlahtne lastnosti tikovine šele prav pridejo do izraza. Trajnost lesa je zagotovljena za več desetletij, če je les prave kakovosti (burmanska naravna tikovina prvega kakovostnega razreda), povsem neodvisno od tega, ali les dodatno površinsko obdelan ali ne.

Tikovina zaradi izjemne kakovosti zagotavlja dolgoročno zadovoljstvo uporabnika Najboljša je burmanska tikovina, trenutno je še naravnega izvora, dovolj stara, da vsebuje potrebno količino olja. Posebej izbrana in najboljša je tikovina kakovosti »navtičnega razreda«. Vse druge vrste lesa, ki se uporabljajo za terase, so le slabi približki tikovine.

Teak, tikovina, terasa iz burmanske tikovine, navtični kakovostni razred
Terasa iz burmanske tikovine v Ljubljani

Terase iz tikovine so običajno izdelane iz podnic - lamel pravokotnega prereza (20 – 22 mm) x 96 mm z zaokroženimi zgornjimi robovi in dolžine od 160 do 360 mm. Dolžine lamel prilagajamo dimenzijam terase in so praviloma po celotni terasi enake, razen v primeru izogibanja kratkim kosom, krajšim od 80 cm. Enakomerni zamiki stikov in majhni razmiki med podnicami zagotavljajo urejen videz, kljub nekoliko večji porabi lesa. Poleg ozkih lamel lahko uporabimo širše 140 mm široke lamele.

Podnice pritrjujemo na podložno konstrukcijo na dva načina, s sistemom Softline, z uporabo posebnih spojk in pritrjevanjem s spodnje strani, ali na klasičen način z vijaki z zgornje strani v poglobljene luknje, ki jih kasneje zapremo z mozniki iz enakega lesa. Konstrukcija je običajno izdelana iz manj kakovostnega vendar trajnega lesa padouk ali cumaru.

Podkonstrukcija terase, noslilne letve so podložene z betonskimi podstavki
Podkonstrukcija terase, izdelana iz lesa cumaru, nosilne letve so podložene z betonskimi podstavki.

Podnice iz tikovine so pritrjene z vijaki v poglobljene izvrtine in začepljene z mozniki
Podnice iz tikovine so pritrjene z vijaki v poglobljene izvrtine in začepljene z mozniki.

Uporaba in vzdrževanje terase iz tikovine

Terasa iz tikovine ne potrebuje vzdrževanja. Zadostuje, da jo prepustite vremenu, da ta opravi svoje delo in ji da žlahtno srebrno sivo barvo. Po potrebi teraso operete z vodo. Občasno priporočamo čiščenje tlaka s posebnim strojem, kar vam lahko opravi naša strokovna ekipa. Pogostost takega čiščenja je odvisna od okolja, v katerem se terasa nahaja. Običajno tako čiščenje izvajamo na vsakih 2do 5 let. Pri tem terasa sicer izgubi nekaj svoje sivine in postane nekoliko bolj gladka. Uporabo naprav za brizganje vode pod pritiskom ne priporočamo, razen za občasno čiščenje, pri čemer pa se s šobo ne smete preveč približati lesu, da ne bi poškodovali njegove površine.
Terasa iz tikovine, več let izpostavljena vremenskim vplivom, srebrno sive barve, brez vzdrževanja Terasa iz tikovine, ki je bila več let izpostavljena vremenskim vplivom brez vzdrževanja, postane srebrno sive barve.

Če ne želite sive barve lesa, je teraso takoj po montaži potrebno premazati s tikovim oljem. Premaz sicer ne podaljša življenjske dobe terase ampak samo zadrži naravno rjavo barvo lesa. Ker je premaz potrebno obnavljati vsaj vsaki dve leti in ker premaz vedno predstavlja določen obseg dodatnega dela, se redki uporabniki odločijo zanj.
Terasa iz tikovine z vidnimi detajli izvedbe, stopnišče, pokrovi jaškov strojnice bazena Terasa iz tikovine z vidnimi detajli izvedbe, stopnišče, pokrovi jaškov strojnice bazena

Terasa iz tikovine – montažna navtična izvedba

Na enak način lahko izdelamo teraso v navtični izvedbi, tako da fuge med lamelami zalijemo s posebno tesnilno maso. S tem postane površina terase neprepustna za padavinsko vodo, ki mora v takem primeru odtekati s strani. Balkonska terasa iz tikovine v navtični izvedbi, ob njej vertikalna ograja, prav tako iz tikovine Balkonska terasa iz tikovine v navtični izvedbi, vertikalna ograja je izdelana iz enakega lesa.

Navtična tikova terasa, montažna izvedba
Navtična tikova terasa v montažni izvedbi

Poleg montažne navtične izvedbe, teraso na navtičen način lahko izdelamo tudi z lepljenjem v naprej pripravljenih navtičnih panelnih plošč ali posameznih lamel debeline 8 mm in širine 41 mm oziroma 90 mm. Izvedba z navtičnimi panelnimi ploščami je bistveno bolj enostavna in hitrejša. Navtični tikov tlak, lepljen na betonsko podlago, izdelan z navtičnimi panelnimi ploščami Navtični tikov tlak, lepljen na betonsko podlago, je izdelan z navtičnimi panelnimi ploščami.


space


Dodatne informacije o lesu za terase

Tikov les za terase Teak, tik, tikovina
Tikov les je edini dolgo poznan les, o katerem natančno vemo, kakšna je njegova uporabnost, odpornost in trajnost v zunanjem okolju. Tikov les zagotavlja popolno zadovoljstvo, kjerkoli ga uporabite, za zunanje tlake, obloge ali vrtno pohištvo.
space
Navtični tikov tlak, navtične panelne plošče Navtični tikov tlak
Izdelava navtičnega tikovega tlaka z uporabo podnic, parketa in panelnih plošč različnih dimenzij, montažni ali lepljeni.
space
Vzdrževanje in čiščenje zunanjih lesenih tlakov Vzdrževanje in čiščenje zunanjih lesenih
Navodila za vzdrževanje zunanjih tlakov, vrste premazov in njihov vpliv na trajnost lesenih teras. Čiščenje lesenih teras.
space


POGOSTA VPRAŠANJA V ZVEZI Z LESENIMI TERASAMI

 1. Vprašanje: Ali je tikovina zares toliko boljša od ostalih vrst lesa za zunanjo uporabo?
  Tikovina je edini, stoletja preizkušen les, ki je dokazano najbolj trajen les. Poleg tega je tudi edin les, ki se v zunanjem okolju ne deformira in zaradi sprememb temperature in vlažnosti skoraj ne spreminja dimenzije. Vse ostale vrste lesa so bolj dinamične, njihova trajnost pa je nepoznana, ker se uporabljajo šele kratko obdobje in so zato premalo preizkušene.
 2. Vprašanje: Na kakšen način je najbolje pritrjevati podnice na podlago?
  Podnice za terase je možno pritrditi na več načinov in z uporabo različnih materialov. Izogibajte se pritrjevanju z vijaki z vrha brez zapiranja s čepi, ker je v tem primeru površina preveč poškodovana, poleg tega je tudi estetski videz bistveno slabši. Podnice iz bolj dinamičnih vrst lesa je bolje pritrditi s spojkami s strani.
 3. Vprašanje: Kakšna je trajnost terase iz tikovine?
  Trajnost tikovine je znana že stoletja. O njegovi trajnosti priča tudi to, da so leseni tlaki iz ladje Titanik, ki se je potopila 15. aprila 1912, povsem enake kakovosti kot takrat, ko je bila zgrajena.
 4. Vsa vprašanja

Želim postaviti novo vprašanje

Prosimo, da vprašanje zastavite preko naslednje povezave: Novo vprašanje